Na Štědrý den bude mít otevřeno zhruba pětina restaurací. Jde zejména o luxusnější podniky a hotelové restaurace, vyplývá z šetření gastronomického portálu Restu.cz. Výrazně větší podíl otevřených restaurací připadá na hlavní město a velká města. Na rozdíl od Silvestra, kdy je návštěva restaurace běžná, se oslava Štědrého dne v Česku odehrává spíše v rodinném kruhu. Podle ředitele Restu.cz Pavla Suchánka nicméně podniků otevřených o Štědrém dnu postupně přibývá.

Vánoce mimo domov obvykle tráví bezdětní lidé nebo manželé, kteří mají již odrostlé děti.

Mimo Prahu otevřené restaurace tvoří jen šestnácti procentní podíl. Ty restaurace, které ale budou mít otevřeno, jsou už nyní prakticky plně obsazeny a další rezervace už zpravidla nepřijímají, uvedl portál zaměřený právě na rezervace míst v gastronomických zařízeních.

Součástí štědrodenních menu je v řadě restaurací kromě české klasiky například podávání šneků. Nabízet je budou letos například v pražské Malostranské besedě nebo v restauraci Konírna nedaleko Karlova mostu. Ceny speciálních vánočních menu se v současnosti pohybují od pěti set korun za osobu až k částkám kolem dvou tisíc korun.

Otevřeno bude mít ale i řada restaurací zaměřených čistě na zahraniční kuchyni. Například balkánská restaurace Luka Lu na pražském Újezdě, kde si mohou mezi hlavními jídly návštěvníci vybrat pražmu královskou na grilu nebo telecí roládo plněnou sýrem a špenátem. Středomořskou kuchyni pak nabízí dále například Chorvatský mlýn v Šáreckém údolí.