Vánočně vyzdobená restaurace Piano Nobile.
Foto: archiv hotelu
Počet rodin, které zasednou ke štědrovečernímu stolu v restauraci, rok od roku přibývá. Na výběr mají klasické menu i zajímavé speciality. Po příchodu domů je čeká rozsvícený stromek a dárky.

Totální vyčerpání. Nezabalené dárky, bez kapra, v práci až do 23. prosince a s vyhlídkou svátečních dnů strávených u sporáku mi veškeré rady psychologů o tom, jak si Vánoce užít bez stresu a v rozjímání, otevíraly pomyslnou kudlu v kapse. Mít ji tam skutečně a potkat někoho optimisticky naladěného, nevím, jak by to loni dopadlo. 

A tak jsem nakonec jednu z těch tisíce rad, jak si ulehčit, využila. Na štědrovečerní večeři jsem rodinu pozvala do restaurace ve Strahovském klášteře. Rybí polévku, kapra a salát jsme měli také a navrch si užili legraci z pobíhání zmatených číšníků, pozorování "zvláštních" hostů a pohledu na krásně rozsvícenou Prahu.  

Slavnostní menu

Piano Nobile, Mcely

24.12.

Amouse bouche * svatojiřský houbový kuba * tradiční rybí polévka * řízeček z kapra s bramborovým salátem nebo baby kuřátko s šafránovým brambůrkem a omáčkou * vláčný perník s hruškami

Cena 1490 Kč

25. a 26. 12.

Paštika z drůbežích jatýrek * husička se zelím a karlovarským knedlíkem * domácí buchtičky s šodó

Cena 990 nebo 1390 Kč

 

Forhaus, Brno

24. 12. 

Marinovaný filet z lososa v bylinkách a citrusech nebo šneci na česneku * vánoční krémová polévka s rybím nokem * pečená roláda z krocana plněná žemlovou nádivkou s kaštany a bramborovou kaší nebo smažený filet kapra nebo vídeňský telecí řízek s lehkým bramborovým salátem * povidlové taštičky z bramborového těsta

Cena 595-1600 Kč

 

Restaurace Le Grill, Praha

24.-26. 12.

Amouse bouche * terina z kachních prsou s foie gras * krémová rybí polévka s mušlemi sv. Jakuba * hovězí svíčková s bramborovým pyré * dulcey čokoládový dortík s nugátovou zmrzlinou

Cena včetně welcome drinku a čaje či kávy 1350 Kč

 

Restaurace Aromi, Praha

24. a 25. 12

Amouse bouche * carpaccio z mořského vlka s lanýžovým krémem * consommé z perličky se zeleninovými perlami * pečená krůta s brambory nebo kapr s bramborovým salátem * čokoládový dort Ater Eight

Cena 1485 Kč

Večeře i se zvyky

Letos sice Štědrý večer strávíme doma, v budoucnu ale počítám s tím, že si podobný dárek znovu nadělíme. Ostatně nejsme sami. Počet českých hostů, kteří některý z vánočních svátků stráví u stolu v restauraci, přibývá. Ochutnat mohou jak tradiční menu, tak speciality vyhlášených šéfkuchařů. 

"V Chateau Mcely stoupá o vánočních svátcích návštěvnost o desítky procent, a to jak v hotelu, tak v restauraci Piano Nobile. Za hraní koled servírujeme čtyřchodové menu, k tomu připravujeme vánoční zvyky, které si mohou hosté vyzkoušet. Například lití olova, pouštění oříškových lodiček či krájení jablka," uvedla manažerka hotelu Karla Zimová. Závěr příjemného večera lze strávit na mši v kostelíku sv. Václava, k němuž vede cesta přímo zámeckým parkem. 

Nejen na Štědrý den

První vánoční menu v roli šéfkuchaře restaurace Le Grill připravil letos hostům Ondřej Koráb společně s hlavní cukrářkou podniku Karolínou Kocincovou. Vzhledem k tomu, že menu je na celé období vánočních svátků, tradičního kapra se salátem tu nenajdete. "Jíst na Hod boží nebo sv. Štěpána znovu kapra by mnozí hosté asi neocenili. Navíc máme část klientů ze zahraničí, proto jsme zvolili univerzálnější menu," vysvětluje Zuzana Nováková. 

Připravené menu rozhodně stojí za ochutnání. Už Amouse Bouche v podání obalované tresky s pěnou z bramborového salátu vám v ústech rozehraje skutečnou symfonii, která skončí až po závěrečném dezertu. Dortík ze "čtvrtého druhu čokolády" s hruškovou ganache a nugátovou zmrzlinou s kousky vanilkových rohlíčků, které jsou na talíři uspořádány do vánoční větvičky, nasytí i oči. 

Vánoce s lososem

Vánoční menu v Chateau St. Havel v Praze letos propojilo českou a norskou tradici. Od 22. prosince do konce týdne nabízí speciality z norského lososa, který je bohatý na proteiny, nenasycené masné kyseliny, vitamíny, jód a selen. Vyzkoušet můžete například tatarák s lososem na topince se smaženým křepelčím vejcem, filet z lososa na restované barevné čočce v houbové palačince se sýrovou omáčkou nebo šneky, krémovou rybí polévku, kapra, kančí řízečky a vánoční cukroví. 

Poprvé se rozhodl nabídnout štědrovečerní menu i tým brněnské restaurace Forhaus, a to hned ve třech variantách. Základní čtyřchodové, šestichodové anebo all inclusive včetně neomezené konzumace vín, sektu a nealko nápojů.

HN

Ještě na vás čeká 0 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.