Terasa U Zlaté studně se stala vítězem ankety Maurerův výběr Grand Restaurant
Foto: Archiv restaurace
4. 12. 2014 06:52
Sdílet
Magazín Proč ne?! Hospodářských novin přináší exkluzivně kompletní přehled 100 nejlepších restaurací Česka podle Maurerova výběru Grand Restaurant.
Představujeme první desítku podniků, které si vysloužily nejvyšší uznání hodnotitelů.
Žebříček pro rok 2015 sestavovalo téměř 600 milovníků jídla.
Vytříbená kuchyně šéfkuchaře Pavla Sapíka, skvělá obsluha i nádherný výhled vynesly pražskou restauraci Terasa U Zlaté studně na vrchol žebříčku Maurerova výběru Grand Restaurant pro rok 2015. A není se čemu divit.
Mezi pražskými gurmety a turisty oblíbený podnik na Malé Straně se těší přízni hodnotitelů už pátou sezonu, kdy neopustil prestižní desítku ankety nejlepších českých restaurací a po dvou letech se opět vrací do jejího čela.
I většina ostatních podniků, které se dostaly do výběru Top 10, patří už dlouho mezi špičkové restaurace a v žebříčku si jen trochu prohodily pořadí. Výjimkou je Bio Farma Košík z nymburské obce Tuchom. Jediná typická venkovská restaurace se probojovala letos do první desítky poprvé, a to nejen kvůli pečenému jehněčímu, ale i neuvěřitelné pohodě.
"Pravidla výběru restaurací se nezměnila od roku 1997, kdy jsme začali asi jako první na naší scéně s vydáváním průvodce. Je to vždy výběr nejlepších a nejzajímavějších restaurací v naší zemi," říká v rozhovoru pro magazín Proč ne?! zakladatel průvodce Pavel Maurer.
Pořadí stovky restaurací z Česka i s hodnocením kvality jídla, obsluhy a interiéru najdete v magazínu Proč ne?!, který je 4. prosince součástí Hospodářských novin. My vám představujeme první desítku těch nejlepších z nejlepších.
Top 10 Maurerova výběru Grand Restaurant:
1. Terasa U Zlaté studně, Praha
2. Radisson Blu hotel, Alcron, Praha
3. Bio Farma Košík, Tuchom
4. Koishi fish & sushi, Brno
5. Le terroir, Praha
6. Bellevue, Praha
7. Mandarin Oriental hotel, Essensia, Praha
8. La Degustation Boheme Bourgeoise, Praha
9. Promenáda, Karlovy Vary
10. Chateau Mcely, Piano Nobile, Mcely
1. Terasa U Zlaté studně, Praha Fantastický výhled v kombinaci s noblesní atmosférou a excelentní kuchyní Pavla Sapíka v letošním roce zabodoval naplno a podnik oblíbený mezi pražskými gurmety i turisty vynesl na první místo žebříčku Maurerova výběru Grand Restaurant.Autor / zdroj: Archiv restaurace
1. Terasa U Zlaté studně, Praha Pavel Sapík rád pracuje s plody moře, vynikající je royal steak z argentinské svíčkové z plemene angus nebo česká klasika. Trio z tuňáka má restaurace na jídelním lístku už od roku 2007.Autor / zdroj: Archiv restaurace
2. Radisson Blu hotel, Alcron, Praha Restaurace Alcron v hotelu Radisson Blu získává pod vedením šéfkuchaře Romana Pauluse od roku 2012 pravidelně michelinské hvězdy a vysoko boduje i v letošní Top 10.Autor / zdroj: Archiv restaurace
2. Radisson Blu hotel, Alcron, Praha Alcron je koncipován jako degustační restaurace, což znamená, že si naši hosté mohou sestavit své menu podle vlastní nálady a aktuální chuti, vysvětluje Paulus strategii podniku.Autor / zdroj: Archiv restaurace
3. Bio Farma Košík, Tuchom Jediné překvapení letošního žebříčku, i když Farmu Košík v obci Tuchom milovníci kvalitního jídla už několik let dobře znají. Do Top 10 se ale dostala poprvé.Autor / zdroj: HN – Libor Fojtík
3. Bio Farma Košík, Tuchom Největším unikátem typické venkovské restaurace jsou vlastní suroviny. Místní pečené jehněčí, ale i brynzové halušky jsou nepřekonatelné.Autor / zdroj: HN – Libor Fojtík
4. Koishi fish & sushi, Brno Otevření vytříbené brněnské restaurace Koishi zabralo dva roky. Díky důkladné přípravě vznikl podnik, který překvapil nejen brněnské, ale i pražské gurmány a gurmety.Autor / zdroj: Archiv restaurace
4. Koishi fish & sushi, Brno Kreativní pokrmy z něj učinily nejlepší brněnskou restauraci, jež se pravidelně umisťuje v první desítce Maurerova výběru. Moderní design s velkými okny a působivou tapetou se propojuje s vytříbenou kuchyní.Autor / zdroj: Archiv restaurace
5. Restaurant Le terroir, Praha Stálicí mezi pražskými gurmánskými podniky proslavilo mistrovství šéfkuchaře Jana Punčocháře, který zdejší kuchyni vedl dlouhých deset let. Le terroir okouzlí magickým prostředím.Autor / zdroj: Archiv restaurace
5. Restaurant Le terroir, Praha Menu, na které nyní dohlíží Punčochářův nástupce Pavel Pavlík, se neustále mění. Jedinou stálicí jídelního lístku je na tři způsoby připravená venkovská kachna z Nantes.Autor / zdroj: Archiv restaurace
6. Restaurace Bellevue, Praha Bellevue, která patří do gastronomické skupiny Zátiší Group, je moderní restaurace se zaměřením na francouzskou kuchyni připravenou z těch nejlepších surovin. Jednou z velkých výhod je nádherný výhled na Pražský hrad i profesionální obsluha.Autor / zdroj: Archiv restaurace
6. Restaurace Bellevue, Praha V restauraci pravidelně probíhají nejrůznější gastronomické události, mezi které patří například dva týdny lanýžů nebo ukázky práce světových kuchařů.Autor / zdroj: Archiv restaurace
7. Essensia, Praha V restauraci Essensia, která sídlí v elegantních prostorech luxusního hotelu Mandarin Oriental, vládne vyhlášený šéfkuchař Jiří Štift. Jeho kuchyně je rozkročena dvěma směry. Vedle vybroušené české klasiky nabízí špičkové asijské speciality.Autor / zdroj: Archiv restaurace
7. Essensia, Praha Essensia nabízí přehlídku nejslavnějších jídel z asijského kontinentu, která jsou připravená podle tradičních receptů, ovšem z nejlepších surovin a pomocí moderních metod.Autor / zdroj: Archiv restaurace
8. La Degustation Boheme Bourgeoise, Praha Vlajková loď gastronomického impéria restauratéra Tomáše Karpíška patří již několik let mezi nejlepší podniky v Praze a pravidelně obhajuje michelinskou hvězdu.Autor / zdroj: Archiv restaurace
8. La Degustation Boheme Bourgeoise, Praha Šéfkuchař Oldřich Sahajdák je příznivcem moderní české kuchyně připravované z lokálních surovin a jeho krédem je, že špičková gastronomie má být především zábava.Autor / zdroj: Archiv restaurace
9. Promenáda, Karlovy Vary Nejlepší restaurace v Karlových Varech s více než dvacetiletou tradicí se pravidelně objevuje v desítce nejlepších českých restaurací. Její majitel Svatopluk Pazderka si zakládá na rodinné atmosféře a osobním přístupu k hostům.Autor / zdroj: Archiv restaurace
9. Promenáda, Karlovy Vary Jedním z pilířů nabídky jsou čerstvé ryby a plody moře, které se vozí dvakrát týdně z Hamburku. V Promenádě si vyrábějí domácí zvěřinové paštiky i sorbety, vyhlášená jsou bílá husí játra či pečená husí prsíčka v šouletu.Autor / zdroj: Archiv restaurace
10. Chateau Mcely, Piano Nobile Zámecká restaurace v Chateau Mcely pod vedením šéfkuchaře Jana Štěrby získala loni první místo, letos se do první desítky dostala jen těsně.Autor / zdroj: Archiv restaurace
10. Chateau Mcely, Piano Nobile Kromě elegantního interiéru Piano Nobile nabízí na podzim šneky pěstované ve vlastní zámecké farmě, dalším unikátem je karamelová zmrzlina ve sladko-slaném tónu nebo sorbet z černého piva.Autor / zdroj: Archiv restaurace
HN
Ještě na vás čeká
0
% článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.
Zadejte prosím platný e-mail.Tento e-mail je již použit. Zadejte jiný nebo se přihlaste
Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.
Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.
Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:
Platba kartou
Rychlá online platba
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.