Vanilkový cukr - ilustrační foto
Foto: archiv HN
Vanilkové a vanilinové cukry prodávané v českých obchodech poslala tentokrát do laboratoře redakce časopisu dTest. Chtěla zjistit, zda skutečně obsahují aromatickou látku, nebo jde jen o předražený cukr.

Kilo cukru za osm stovek by si dal v obchodě do košíku málokterý zákazník, přesto se tak běžně děje. Vanilkový nebo vanilinový cukr totiž nekupujeme na kilogramy, ale po sáčcích o váze dvaceti gramů. Výrobci však tvrdí, že to, co je na výrobku nejdražší, není cukr, ale aroma a další ingredience.

Jenže podle testu spotřebitelského časopisu dTest, přestože platíme za aromatické látky ve výrobku slušnou sumu, mnohdy si vlastně kupujeme jenom předražený cukr. Bez vanilky.

Dva ze tří testovaných vanilkových cukrů obsahovaly podle časopisu dokonce o řád méně vanilinu, než výrobce uváděl na obalu. "V případě vanilínového cukru značky LN GROUP se množství sledovaných látek dokonce pohybovalo pod hranicí měřitelnosti citlivého laboratorního přístroje,“ poznamenal k výsledkům testu vedoucí redakce Daniel Pavlis.

HN

Ještě na vás čeká 60 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.