Zapékaná čekanka.
Foto: HN – Libor Fojtík
Křehké světlé listy čekanky se pěstují pod vrstvou hlíny, aby se jich nedotklo slunce a nezískaly hořkou chuť. Ze stejného důvodu je třeba čekanku zabalit i po sklizni. Správný zelinář ji má na regále schovanou v tmavém papíře či fólii.

S čekankou je to na záhoně podobné jako s chřestem. Její předpěstované kořeny je třeba zahrnout vrstvou půdy a nechat je takto asi osm týdnů bez přístupu světla růst. Zatímco listy čekanky, které vyrůstají nad zem, mají nahořklou chuť, ty bílé, jež vyraší pod hlínou, ji postrádají. Tento způsob pěstování oblíbené zeleniny objevili farmáři v Belgii ve třicátých letech osmnáctého století. Stejně jako u mnoha sofistikovanějších vynálezů stála u zrodu tohoto pěstitelského náhoda.

Belgie je dodnes považována za čekankovou velmoc, v množství vypěstovaných čekankových puků se jí může rovnat jedině Francie. Z těchto dvou zemí se vyvážejí do ostatních evropských států. Během cesty a posléze i na regálech bývá zabalena do tmavého papíru. Díky tomu se zachová jemná chuť listů i jejich světlá barva. Pokud čekanku necháte delší dobu na světle, listy lehce zhořknou.

reklama
HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.