Říká se, že poslední, kdo dokáže vylepšit kvalitu kávy, je farmář, který ji vypěstoval. Potom už to s kávou jde s kopce – a záleží na lidech, kterým se mezitím dostane ruky, jak prudký sráz to bude. Ať už jde o sběr kávy (musí být co nejšetrnější), třídění kávových zrn (ideální je mít jedno zrnko jako druhé, aby se pak stejně rychle pražily), transport nebo práci pražírny.

Právě pražení dává kávě, kterou budete pít, z tohoto procesu nejvíc na charakteru. Káva upražená jen zlehka si zachová více z chuťových nuancí kávových zrn. „Čím tmavší je pražení, tím víc jde káva do hořka, stírá se rozdíl mezi chutí zrn,“ říká Zdeněk Smrčka z projektu Piccolo neexistuje. „Na druhou stranu neupražená káva je jednoduše nepitelná.“

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se