Spotřeba alkoholických nápojů v Česku klesá, lidé hledají spíš lacinější pití, ale na druhé straně pomalu přibývá skupina konzumentů, kteří si rádi připlatí za kvalitnější nebo nějaký "trendy" nápoj. Platí to pro všechny skupiny – pro víno, likéry a tvrdý alkohol i pivo. Společnou mají i další věc – lidé si alkoholový požitek už tolik nedopřávají ve společnosti v baru nebo v restauraci, ale spíš doma. V hospodách prodeje klesají, alkohol jde na odbyt spíš mezi regály supermarketů.
I to je důsledek úspornějšího chování zákazníků. Dvě deci vína, panák vodky nebo jedno pivo vycházejí v hospodách podstatně dráž než z lahve koupené v obchodu. "Tak to prostě je, lidi šetří, kde se dá. V restauraci platí víc, tam si v ceně totiž kupují službu. V obchodu výhradně ten alkohol," komentuje situaci výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.
Jídlo a pití
Alkoholu pijeme méně, při výběru rozhoduje cena. Stále více lidí ale ocení kvalitu

Alkohol - ilustrační foto
Foto: Shutterstock
Vychutnáme si kvalitu? Přestože na odbyt jdou nejvíce laciná piva, lihoviny i vína, přibývá zatím nepočetná skupina konzumentů, kteří si rádi připlatí za kvalitní klasiku i nové značky.
HN
Máte již předplatné? Přihlaste se.