Kromě turka má Česko ještě jednu kávovou specialitu, která je zbytku světa cizí, totiž piccolo. Nápoj, který vcelku běžně nabízejí čeští baristi jako variantu espressa jinde v této podobě neznají. "Piccolo říkají jedné variantě kávového nápoje v Londýně, tímto slovem ale pojmenovávají svébytný nápoj s mlékem, něco jako španělské cortado nebo italské macchiato. Nemá to ale nic společného s piccolem ve smyslu espressa," říká Adam Dvořák z Kávového klubu.

To ale samozřejmě neznamená, že by tu nebyla možnost objednat si dokonce několik variant na espresso, ať už v menším, nebo naopak větším balení. Ani jedna z nich se ale piccolo nejmenuje.

Tou první je ristretto, aneb – samozřejmě velmi laicky řečeno – koncentrovanější a také o něco méně objemné espresso. Je typické pro jižní oblasti Itálie a pro Sicílii a jak předpokládá barista Zdeněk Smrčka, spoluautor projektu Piccolo neexistuje!, možná se tu začalo dělat tak trochu z nutnosti: „Když si v místním klimatu chcete dát víc káv najednou, menší objem horké tekutiny oceníte.“

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se