Pivo - ilustrační foto
Foto: Shutterstock
Co vede pivovary k tomu, aby v nefiltrovaném pivu zabíjely kvasnice? Potřebují, aby jejich pivo vydrželo déle a zvládlo i horší zacházení. A zároveň chtějí vydělat na tom, že nefiltrované pivo se v posledních letech stalo módou, říká provozovatel serveru Svetpiva.cz Jan Kočka.

Hospodářské noviny otestovaly nefiltrovaná piva. Zjistily, že například pivovar Staropramen pivo pasterizuje a pak "zakalí" jablečným pektinem. Proč na Smíchově "zabíjí" kvasinky? 

HN: Mezi nefiltrovanými pivy, která HN testovaly se objevilo jedno, ve kterém nebyla jediná živá kvasnice – je to z vašeho pohledu v pořádku?

Podle zákona to v pořádku je, protože ten nic o kvasinkách v nefiltrovaném pivu neříká. Je tam pouze napsané, že nefitrované pivo je takové, které neprošlo filtrací. Rozhodně tedy výrobce neporušuje legislativu. Na druhou stranu – většina zákazníků od nefiltrovaného piva čeká, že tam spousta kvasinek bude. A drtivá většina piv na českém trhu také kvasinky obsahuje a to ve značném množství. A to mluvím jak o o pivech z minipivovarů, tak o výrobcích středních i těch velkých.

HN

Ještě na vás čeká 70 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.