Žatecký chmel je jedinečný vysokým obsahem aromatických látek. Jeho kvality oslaví o víkednu dočesná v centru Žatce.
Foto: Shutterstock
Jak se pozná pivo kořeněné špatným chmelem? A proč ten český patří k nejlepším na světě? Unikátní kombinace půdních podmínek, klimatu a odrůd, kterým se v Česku daří, dává chmelu nejen hořkost, ale i charakteristické aroma. Bez něj by prostě české pivo nebylo českým pivem.

Jen jednu nebo dvě malé hlavičky chmele potřebuje sládek k tomu, aby dal půllitru piva hořkost, plnou chuť a aroma. Čím lepší chmel, tím je vůně více. Toho českého si pro jeho aroma váží po celém světě. „Lidé, kteří mají dobrý nos, ho opravdu poznají,“ říká ředitel Chmelařského institutu v Žatci Jiří Kořen.

A nejsou to jen Češi nebo Němci, pro které je pivo národním nápojem. Pro žatecký chmel si už přes sto let jezdí třeba i Japonci. Než přišla doba chemických analýz, používali při nákupu českého chmele dokonale vyškolené „čichače“. "Přišel, přivoněl k několika vzorkům chmele na modrém papíře, vyzkoušel, jak se mu prsty olepí lupulinem, a dokázal přesně určit i vesnici, ze které pochází. Oni dokonce i pivo nekoštují, ale spíš očichávají,“ vysvětluje Jiří Kořen.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.