Pán, který pekl tyhle koláče, tvrdí, že je potomkem Rettigové.
Foto: HN – Michaela Hasíková
Jídlo s příběhem je dnes móda. Na farmářských trzích už snad nic jiného než potraviny s přibalenou historkou neprodávají. Ne vždy se dá ale přívlastkům jako tradiční, domácí, poctivý, farmářský či originální, vyrobený podle rodinného receptu věřit.

Jsem potomek Magdaleny Dobromily Rettigové po ženské linii," tvrdil mně nedávno pekař na pražském trhu na náměstí Jiřího z Poděbrad. Za ním byly vyskládané bedny koláčů, mezi nimi trůnila podobizna slavné české kuchařky a také kniha jejích receptů.

"Peču je sám podle tradiční receptury," dodal nevysoký mužík v kožené bundě, s několika kovovými řetízky na krku. Jeho původní profesí je pojišťovnictví, kterým se dosud živí, jeho osudem je však prý pečení koláčů. Jeden koláč stál dvacetikorunu a nebyla to žádná sláva: náplň ušla, ale tělo bylo tuhé, jako kdyby těsto překynulo.

HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.