Kdyby všechno šampaňské bylo biodynamické, přišli bychom o spoustu dnešních stylů, říká Richard Juhlin, největší světový expert na šampaňské.
Foto: Dan Vojtěch
Ač původem Švéd, a ne Francouz, Richard Juhlin je největší světový expert na šampaňské. V rozhovoru říká, že i obyčejná vína ze Champagne jsou lepší než ta nejlepší šumivá odjinud. Nejlepší lahví, kterou kdy ochutnal, byl Pol Roger Grauves 1928. Kterých dalších lahví si cení?

Proslavil se především neuvěřitelnými degustačními schopnostmi, které demonstroval například při pařížské prestižní přehlídce vín Spectacle du Monde v roce 2003, kde přesně určil 43 z 50 naslepo servírovaných šampaňských. Drží světový rekord v počtu ochutnaných šampaňských, tato vína představuje i v televizních pořadech a jako řečník na prezentacích po celém světě.

Je též autorem několika knih, například referenčního přehledu stovek producentů a několika tisíc šampaňských Richard Juhlin Champagne Guide či šampaňského opus magnum 4000 Champagnes. Příští rok oslaví padesáté narozeniny a lze si domyslet, že šampaňské poteče proudem. U příležitosti jeho účasti na pražské akci Grand Jour de Champagne poskytl Richard Juhlin exkluzivní interview jen pro magazín Proč ne?!

reklama
HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.