Nízký obsah cholesterolu a nasycených mastných kyselin je výhodou margarínů, máslo boduje technologií bez éček.
Foto: Shutterstock
O kolika potravinách se dá říct, že jsou kvalitnější než byly ještě před pár lety? Margarín mezi ně patří. Přesto má horší pověst než v dobách, kdy prokazatelně více škodil, než pomáhal. V Česku podle statistik prodeje prohrává v pomyslném souboji s máslem. Je to pro nás dobře?

Nedávný příběh margarínu je příběhem jednoho z největších omylů nutričních specialistů od počátku existence tohoto oboru. Ještě v 90. letech nabízeli margarín jako zdravou alternativu másla.

Vycházeli ze závěrů renomovaných studií, které jednoznačně dokazovaly, že na rozdíl od másla a živočišných tuků obsahují margaríny vyrobené z rostlinných olejů více nenasycených a méně nasycených mastných kyselin a prakticky žádný cholesterol.

HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.