Na Barrandovských terasách mohlo najednou sedět až 3000 hostů. Bavit se sem chodili i herci, kteří natáčeli v nedalekých filmových ateliérech, jež postavil a vedl Miloš Havel, strýc Václava Havla.
Foto: ČTK
Barrandovské terasy, výjimečná ukázka předválečné architektury a oblíbené místo, kde se lidé bavili, se časem změnily v ruiny. Polorozpadlá dominanta nad Vltavou se nyní konečně opravuje. Vedle ní však zároveň roste mohutná novostavba hotelu, která nemá jen zastánce. Za projektem stojí Michalis Dzikos, tajnůstkář, který nevlastní mobil a odmítá se fotit. A udržuje ostatní v napětí, jak vše po letech čekání dopadne.

Zářivě bílá věž svítila kdysi nad pražským kaňonem jako maják. Dnes je zašedlá, počmáraná klikyháky vandalů. Někdejší slavná funkcionalistická restaurace od architekta Maxe Urbana připomíná spíše ruinu, přestože právě probíhá její rekonstrukce. Stojíme na známé skále nad Vltavou na jihu Prahy, na místě zvaném Barrandovské terasy. Zmíněnou věž teď z obou stran obepínají skelety novostaveb, které vyrostly v uplynulých měsících. Z obou mají vzniknout takzvané apartmánové hotely. Jižní, dvoupodlažní stavba se na hřebeni kopce vlní v esíčku. Ta severní coby třípodlažní kubus působí až nepatřičně masivně a už zdálky na sebe strhává pozornost. Hukot nekonečného proudu aut z magistrály, obtékající barrandovskou vyvýšeninu ze tří stran, se tluče s hlukem sbíječek a stavebních strojů. „Hrubá stavba vždy působí brutálněji,“ snaží se poněkud chmurný dojem rozptýlit jeden z architektů Ondřej Kukral, jenž nás staveništěm provází.

Bylo to a stále je jedinečné místo. V dobách největší slávy, ve 30. letech minulého století, se to hlavní odehrávalo venku, na terasách s úžasným výhledem na město a okolní přírodu. Na sedmdesát číšníků kmitalo a v nejvytíženějších večerech obsluhovalo naráz tři tisíce hostů, až tolik se jich sem vešlo. Mohli si vybírat z lahůdek francouzské restaurace nebo ze švédského stolu u vchodu do ní. Václav Maria Havel, otec prvního polistopadového prezidenta a zakladatel Barrandovských teras, ve svých vzpomínkách líčí, že si nejvíce objednávali růžové plátky lososa s majonézou.

Směsice návštěvníků teras byla pestrá. Od bazénu v bývalém lomu pod útesem, kde byla údajně nejmodernější plovárna v Evropě, mohli hosté vyjíždět v plavkách výtahem až do baru Trilobit. V něm večer zpíval R. A. Dvorský a bavit se sem přicházela pražská smetánka i střední třída. A také herecké legendy od Oldřicha Nového po Vlastu Buriana. Na obědy občas zajížděl prezident T. G. Masaryk. Taneční tóny někdy za letních nocí vystřídaly árie z Rusalky v podání sólistek Národního divadla. Václav M. Havel popisuje, jak zdejší osvětlení upravil tak, aby „ze všech míst byl krásný náladový výhled na měsíc a krajinu s večerními světélky“.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • Pravidelné speciály v digitální podobě
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nevybrali jste si? Přejděte na všechny nabídky předplatného HN.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.