Ze tří bratrů Jančových připadlo vést rodinný podnik na výrobu palíren 38letému Bronislavovi. Vyučený strojní zámečník říká, že je šéf, protože jeho starší bratři raději věnují čas svým rodinám.
Foto: Tomáš Škoda
Co je hezké, o to lépe se prodává. Platí to i pro pálenice, které v Uherském Brodě vyrábí firma Kovoděl Janča. Rodinný podnik se svými lihovary pronikl do celého světa díky sázce na design i moderní technologie. Bratři Jančové v něm dále rozvíjejí tradici založenou jejich otcem.

A tenhle znáte? To přijede Pražák na Moravu a hned se ptá: „Strýčku, kde tady pálíte tu slivovici?“ Stréc ho vyvede na kopec nad dědinou a praví: „Vidíš tú věžičku kostela? Tož tam né, ináč všade.“ Na Valašsku, Slovácku či na Hané se pálenky vyrábějí všude možně, nejen ve státem schválených pálenicích. Každý, kdo se cítí být správným Moravanem, má proto vlastní názor na to, jak vyrobit tu nejlepší kořalku. „Naši otcové a dědáčci třeba stále tvrdí, že pálenice musí jet na dřevo, protože tím se přece topilo vždycky. Při správné destilaci ale nemůžete mít výkyvy teplot jako u dřeva. Proto se dnes spíše využívá elektřina či plyn. S nimi máte zajištěný stálý ohřev,“ říká Bronislav Janča, šéf Kovodělu Janča, uherskobrodské firmy zaměřené na výrobu lihovarů a pěstitelských pálenic.

Bronislav spolu s bratry Petrem a Luďkem před lety rodinný podnik převzal od svého otce Josefa, který ještě podobné historické metody vyznával také. „My ale sázíme na moderní přístupy. Palírny přece stavíme pro budoucnost, ne pro starší ročníky. Jsme hrdí hlavně na náš vývoj a na design. Ten nám prodává,“ je si jistý Bronislav Janča. Pod jeho vedením se z Kovodělu stala společnost dodávající do více než 40 zemí – od Spojených států až po Nový Zéland či Vietnam.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.