Cukrovarník ze Zvoleněvsi Daniel Spencer chce tamní továrnu navrátit do prvorepublikové podoby.
Foto: HN – Lukáš Oujeský
Za Rakouska-Uherska v tuzemsku prosperovalo na 200 cukrovarů. V době sametové revoluce jich působilo už jen kolem 50 a dnes zbylo cukrovarů pouze sedm. Vlastně osm, ten poslední, kdysi nejvýkonnější cukrfabrika monarchie, však místo řepy zpracovává cukrovou třtinu. Řídí ho v USA narozený Daniel Spencer, který se stal svědkem i aktérem radikální proměny zdejšího cukrovarnictví.

Máte pocit, že jste se dostali do zanedbaných Sudet, z Prahy jste však na severozápad ujeli necelých 30 kilometrů. Od oprýskaného zámku vede podél zvětralých zdí a rumišť cesta do dolíku, kde trůní obrovská průmyslová stavba. Historická hala má nejlepší století jednoznačně za sebou, o čemž svědčí i chybějící písmena v nápise Cukrovar Zvoleněves na průčelí. Do letopočtu původně prozrazujícího rok založení 1859 někdo kdysi vyvrtal díru a vsunul do ní rouru, takže údaj není k přečtení. Pod sochou nahé ženy s kamennou hlízou řepy v ruce, která má představovat alegorii cukrovarnictví, stojí hlouček dělníků. Ti jsou pro příchozího zvenčí dokladem toho, že továrna stále žije.

reklama
HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.