Vybírání vína
Foto: iStock

Hipsteři zničí úplně všechno, postěžoval si můj známý obchodník s vínem a sommeliér. Ne, neřešili jsme všudypřítomné kyselé kafe, protože přinejmenším v jeho bývalé mateřské restauraci nikdy nedělali žádnou hipsteřinu. Bavili jsme se o víně a o tom, jak se i přední vinařství v Bordeaux začala přizpůsobovat tomu, že hipsteři často sice za víno a jídlo utrácejí horentní sumy, většinou ale nechtějí čekat, až jim doma ve sklepě za dvacet let vyzraje Chateau Margaux, protože stejně většinou bydlí v městském činžáku, kde se jim do sklepa vejde maximálně koloběžka. I poslední ročníky top vín proto chutnají nápadně "přátelštěji", když mají díky výrobnímu procesu potlačené tradiční třísloviny. Brzy možná budeme pít taky Chateau Pétrus ze stále populárnější a ekologičtější plechovky.

TIP

Prodejen s italskými delikatesami je Praha dávno plná. Jestli ale přece jen chcete něco trochu jiného, pak běžte do holešovické tržnice, konkrétně haly číslo 22. U malého nenápadného stánku jménem Chuť Sicílie tu kromě různých bio sýrů, uzenin, ovoce a zeleniny koupíte i delikátní a čerstvě nakrájenou krkovičku z černého sicilského prasete. To žije v Nebrodských horách, po nichž se mu i říká, a chutná podobně jako nejšťavnatější maso z plemene mangalica s divočákem dohoromady. (www.chutsicilie.cz)