Víno z edice Liquid Stone.
Foto: archiv

Alto Adige miluji. Na jaře tu přes růže a rozkvetlé citrusy koukáte na zasněžené vrcholy hor a zdejší víno a gastronomie jsou synonymem nejčistších chutí a vůní. Je proto paradoxní, že zrovna s tímto úžasným regionem na severu Itálie se nyní spojuje trpká pachuť evropského startu koronavirové pandemie. Pokora k přírodě tu prostupuje vším včetně pokrmů z horských surovin − koncentrace michelinských restaurací je zde mimořádná − a kvalita vín stoupajících rok od roku výš na prestižních žebříčcích je tak dobrá, že celých 98 procent produkce vína nese status DOC, tedy kvalitního vína kontrolovaného původu.

Jižní Tyrolsko je v mnoha ohledech výjimečné. Mísí se zde národy i kultury, i etikety jsou tu dvojjazyčné. Alpy se tady střetávají s masivem Dolomit, což vedle dramaticky zvrásněné krajiny nese jedinečné půdní a klimatické podmínky. Vína jsou proto rozmanitá a nezáleží ani tak na tom, zda jsou vyrobena z místních odrůd jako Lagrein či Schiava, nebo z odrůd světových − od Pinotů, Chardonnay přes Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Müller Thurgau, Sylván až po Cabernet Sauvignon či Merlot.

Vinaři, byť mají každý svůj styl, produkují většinou vína krásně odrůdová, čistá a svěží. A jedním z těch, u nichž honba za co nejautentičtějším odrazem klimatických i půdních specifik ve vínech hraničí téměř s posedlostí, je Hartmann Donà. Přezdívají mu "muž, který šeptá vinicím", tak těsná je jeho symbióza s révou. Když tvrdí, že jeho základní filozofií je "nic s víny nedělat", nepřehání.

Zkušený vinohradník i enolog jde maximálně přírodní cestou. Už před třemi lety mě dostal do kolen jedinečnými Pinoty a na podzim v Bolzanu předvedl mezi víny pro letošní jaro překvapivou novinku v podobě tří červených z jedné odrůdy, jednoho ročníku 2018 a ze tří různých půd: vápence, žuly a břidlice. Jsou vyrobená shodně ze zdejší původní odrůdy Schiava (Vernatsch), která se dříve používala pro vína "hasící žízeň", dnes však prožívá renesanci, dokonce se mluví o "jihotyrolském Pinotu Noir". Vína s delikátním aromatem fialek a bobulového ovoce nejsou příliš svalnatá, ale mohou být velmi elegantní, s pěknou tříslovinovou strukturou právě v závislosti na teritoriu, kde odrůda roste. V řadě nazvané Liquid Stone mě oslovilo největší harmonií víno "z břidlice", ale fascinující bylo už samotné srovnání. Jak Donà říká, vinice je místem tisíce slibů, pokud jste ochotni studovat a chápat vlastnosti přírody. A jemu se sny plní. Tak je fajn být u toho.