Víno z edice Liquid Stone.
Foto: archiv

Alto Adige miluji. Na jaře tu přes růže a rozkvetlé citrusy koukáte na zasněžené vrcholy hor a zdejší víno a gastronomie jsou synonymem nejčistších chutí a vůní. Je proto paradoxní, že zrovna s tímto úžasným regionem na severu Itálie se nyní spojuje trpká pachuť evropského startu koronavirové pandemie. Pokora k přírodě tu prostupuje vším včetně pokrmů z horských surovin − koncentrace michelinských restaurací je zde mimořádná − a kvalita vín stoupajících rok od roku výš na prestižních žebříčcích je tak dobrá, že celých 98 procent produkce vína nese status DOC, tedy kvalitního vína kontrolovaného původu.

reklama

Jižní Tyrolsko je v mnoha ohledech výjimečné. Mísí se zde národy i kultury, i etikety jsou tu dvojjazyčné. Alpy se tady střetávají s masivem Dolomit, což vedle dramaticky zvrásněné krajiny nese jedinečné půdní a klimatické podmínky. Vína jsou proto rozmanitá a nezáleží ani tak na tom, zda jsou vyrobena z místních odrůd jako Lagrein či Schiava, nebo z odrůd světových − od Pinotů, Chardonnay přes Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Müller Thurgau, Sylván až po Cabernet Sauvignon či Merlot.

Vinaři, byť mají každý svůj styl, produkují většinou vína krásně odrůdová, čistá a svěží. A jedním z těch, u nichž honba za co nejautentičtějším odrazem klimatických i půdních specifik ve vínech hraničí téměř s posedlostí, je Hartmann Donà. Přezdívají mu "muž, který šeptá vinicím", tak těsná je jeho symbióza s révou. Když tvrdí, že jeho základní filozofií je "nic s víny nedělat", nepřehání.

Zkušený vinohradník i enolog jde maximálně přírodní cestou. Už před třemi lety mě dostal do kolen jedinečnými Pinoty a na podzim v Bolzanu předvedl mezi víny pro letošní jaro překvapivou novinku v podobě tří červených z jedné odrůdy, jednoho ročníku 2018 a ze tří různých půd: vápence, žuly a břidlice. Jsou vyrobená shodně ze zdejší původní odrůdy Schiava (Vernatsch), která se dříve používala pro vína "hasící žízeň", dnes však prožívá renesanci, dokonce se mluví o "jihotyrolském Pinotu Noir". Vína s delikátním aromatem fialek a bobulového ovoce nejsou příliš svalnatá, ale mohou být velmi elegantní, s pěknou tříslovinovou strukturou právě v závislosti na teritoriu, kde odrůda roste. V řadě nazvané Liquid Stone mě oslovilo největší harmonií víno "z břidlice", ale fascinující bylo už samotné srovnání. Jak Donà říká, vinice je místem tisíce slibů, pokud jste ochotni studovat a chápat vlastnosti přírody. A jemu se sny plní. Tak je fajn být u toho.