Dva mladí Slováci udělali v Praze malou díru do světa. Jejich v září otevřený "výčep nové generace", který pojmenovali Peevo, už oslovil řadu náročných, možná ale trochu pohodlných pivařů. Těm stačí párkrát kliknout myší a čerstvě načepované pivo ještě v týž den dopraví kurýr na místo určení. Odezva je podle autorů projektu výborná a návratnost klientů vysoká − někteří objednávají pravidelně několikrát týdně a oceňují především možnost ochutnat víc piv najednou.

Pro třiatřicetiletého Matúše Karaffu a jeho vrstevníka Marka Hotovčina je založení Peeva vlastně pokračováním dlouholeté záliby. "Do piva jsme se zamilovali už dávno," říká Karaffa. Společně objevují a ochutnávají především produkty malých pivovarů, jichž je v Česku okolo 420. Kvůli nim se vydávají na dlouhé cesty přes celou republiku. Putují od jednoho minipivovaru k druhému a tvrdí, že není vždy jednoduché se k nim dostat.

Do Prahy se přistěhovali už před více než deseti lety z Košic, kde společně vyrůstali. Slovensko ale není zemí pivu tak zaslíbenou. Minipivovarů tam je pouze něco málo přes 60. Nic pro "maníky do piva", jak si Karaffa s Hotovčinem říkají.

jarvis_5bffe065498e6a73a07cc04d.jpeg
Foto: Honza Mudra
Zbývá vám ještě 80 % článku

Co se dočtete dál

  • Jak funguje skladba piv na pípě?
  • Kdy s podnikáním s pivem začali a jak je to napadlo?
  • Jak probíhal průzkum trhu?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se