Švédské vinařství má nedlouhou tradici, nějakých 15 let. Ale pomáhá mu jednak vzestup severské gastronomie, která dává šanci i k párování s místními víny, a pak globální oteplování. To v poslední době zvedlo o kousek průměrné teploty a učinilo skandinávské klima příznivějším.

Jenže koupit švédské víno je skoro nemožné. Ve státních obchodech Systembolaget prodavačky jen kroutily hlavou a moc bych za to nedala, že si za mými zády i ťukaly na čelo. A ve velebené restauraci Spis v městečku Kiruna daleko za polárním kruhem sice jedno švédské bílé na vinném lístku měli…, ale po deseti minutách zkroušeně přišli, že ho ve sklepě nakonec nenašli.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se