Obávám se, že titulek vyvolá u jazykozpytců bouři nevole, ale věcně je zcela namístě. Fous Spirits, společnost zabývající se již řadu let dovozem zejména skotské whisky do Česka, si totiž nechala vyrobit v dnes světoznámé Bruichladdich Distillery sladovou Lochindaal X podle svého návrhu. "Nakouření sladu" se projevuje fenolovou vůní ohodnocenou na 50 ppm (parts per milion; pro začátečníka je to už dost), zrání se odehrálo v sudu po Chateau Climens.

Lahodná vůně květového medu je dílem právě tohoto 240litrového sudu číslo devět, v němž se kdysi vyvíjelo botrytické − díky působení tzv. šedé plísně − přírodně sladké víno z oblasti Barsac, jemuž Tom Stevenson přisoudil ve své Encyklopedii světových vín bronzovou medaili na stupních vítězů právě v této kategorii. Pojmenování whisky je pak vzpomínkou na někdejší Lochindall Distilllery, jež odvozovala svůj název od nedalekého jezera a byla v provozu od roku 1829 pouhých sto let.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se