Čokoládovo-tvarohový dortík Míša
Foto: Pavel Vítek
Chladné dny, káva a k ní cupcake, muffin, croissant... Anebo starý dobrý větrník či laskonku? A co takhle něco šmrncovního a klasiku zároveň? Zkuste Míšu, dezertovou variaci na populární nanuk.

Po novoročních dietách a předsevzetích si teď klidně dopřejme malé gastronomické uvolnění či, chcete-li, zhřešení. Ostatně i ta pověstná sladká tečka na závěr stolování může být lehká a vlastně třeba celkem zdravá. Například takový Míša dortík. Český fenomén, který je tu už déle než půl století. V mnoha domácnostech to byla jedna z nejoblíbenějších sladkostí − tmavý kakaový piškot, na něm spousta hebkého tvarohového krému, poleva z tmavé smetanové čokolády… Co jenom připomíná? Samozřejmě, legendární nanuk.

Tip týdne

Cukerný rozvar

jarvis_5a8ec115498e118a0d2e2959.jpeg
Foto: Shutterstock

Fígl, jak udělat dokonalé pěnové cukroví, bílkové polevy, náplně, glazovat ovoce a podobně, spočívá často v použití cukrového rozvaru namísto pouhého cukru. Ten, když ve vodě postupně vaříme, mění konzistenci i vlastnosti roztoku. Postupujeme od základního rozvaru (těsně po svaření o teplotě cca 102 °C) přes fáze cukráři nazývané slabá a silní nit (při testu s kapkou rozvaru vám mezi palcem a ukazovákem vznikne nitka), slabý a silný let, koule, slabý a silný lom až po karamel (teplota až 150 °C). Liší se samozřejmě i použití. V tomto případě vaříme cukr s vodou do maximální teploty 120 °C, tedy na "slabý a silný let". I bez teploměru tuto fázi poznáme pomocí drátěného očka, do něhož nabereme trochu hmoty a vyfoukneme bublinku či řetízek bublin. Pak je rozvar připravený na výrobu pevnější náplně, sněhových hmot či orientálního cukroví.

Na Míšovi vyrostly celé generace. V Česku patří k nejoblíbenějším zmrzlinám už šesté desetiletí. A drží si svou pozici napříč režimy, navzdory zahraniční konkurenci, tlakům na inovace receptur i cenu. Pořád je to ten spolehlivý Míša v čokoládové krustičce, která slastně křupne, s tvarohovým krémem uvnitř, jenž pohladí ústa. Kombinace jednoduchá a přitom tak vděčná, že vzbuzuje touhu, kdykoli znovu protrhnete tradiční obal s medvídkem. Mimochodem, právě obal, ale i svou podobu a velikost si zachoval od chvíle svého vzniku až do dnešních dní. Jenom už nestojí jednu korunu jako dříve.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 70 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.