Chilli con carne
Foto: Pavel Vítek
Má říz, jako když šlehne bičem. Hřeje lépe než termoprádlo. Pálí jako deset čertů. Texaské chilli con carne. Lahůdka kovbojů, šerifů, pistolníků i indiánů.

Je rychlé, snadné, pikantní, syté, perfektní. Být Magdalena Dobromila Rettigová muž a psát své kuchařky v prostředí starého amerického západu, možná by radila: "Vraž do toho flák masa, pořádnou porci papriček, chceš-li větší sílu, přidej jalapeño. Máš-li hlad jako vlk, uvař fazole…"

Ale na fazole pozor, ty se v Texasu dříve do pokrmu nikdy nepřidávaly přímo. To by bylo faux pas, průšvih, svatokrádež… Konzervativní zastánci texaského národního jídla považují totiž přidání fazolí v průběhu vaření doslova za jeho znesvěcení. Uznávají je jako přílohu, ale jako součást tradiční speciality? Nikdy.

reklama
HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.