Štěpánské cukroví
Foto: Hamé
Ještě jste nenapekli na Vánoce? Máme pro vás tři recepty, s nimiž rodinu u svátečního stolu potěšíte. Klasické, i ty méně tradiční.

Advent dospěl do poloviny, a pokud jste se ještě nedostali k pečení vánočního cukroví, je nejvyšší čas se do něj pustit. Máte-li pocit, že vánoční atmosféra k vám domů ještě tak úplně nedorazila, vůně lineckého či kokosek vše napraví. A nemusíte trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Začneme klasikou - lineckým koláčem.

Když chcete upéct klasiku: Bohatě ovocné linecké

Cukroví s náplní je vždycky trochu problematické. Pokud připravujete domácí náplň, nesmíte do ní zapomenout přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky, marmeláda díky tomu zhoustne. Kupujete-li džem, sledujte obsah ovoce. "Obecně platí, že čím více ovoce, tím je třeba méně cukru a tím je tedy džem, marmeláda či ovocná náplň kvalitnější," shrnuje odborník na kvalitu Vojtěch Čambala z Hamé. Ovocnou náplň využijete jak na klasická kolečka, tak i třeba na větší koláč.

Tip: Aby se cukroví hezky lesklo a vypadalo dobře na stole i na fotkách, vyzkoušejte trik se škrobovou moučkou. Rozpusťte ji v oslazeném mléce a ještě horké cukroví směsí potřete. Cukroví můžete rozložit na stole nebo pověsit na stromeček, ve světle svíček bude vypadat skvěle.

Linecký koláč

Linecký koláč se kupodivu nedělá z lineckého těsta. Tohle těsto voní po koření a citronu a nesmí v něm chybět oříšky nebo mandle. Na Vánoce si ho upečte stylově hvězdičkový. Na klasické mřížkování bude dost času po zbytek roku. 

Linecký koláčObtížnost začátečník, počet porcí 8, doba vaření 70 minut + chlazení těsta
■ 150 g másla – spíš studené + trochu navíc na vymazání formy
■ 130 g moučkového cukru
■ 180 g hladké mouky
■ 100 g mletých lískových oříšků
■ 1 vanilkový cukr
■ 3 žloutky
■ 1 lžička strouhané citronové kůry
■ 1 lžička skořice
■ 1 půlka lžičky mletého hřebíčku
■ 1 špetka soli
■ 250 g Ovocné směsi Linecká

reklama
HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.