Do boloňských lasagní se maso mele, do neapolských krájí na kousky. Bešamel ale obě verze spojuje.
Foto: Libor Fojtík
Existuje více variací, nejproslulejší jsou ale lasagne s bešamelem, vepřovým a hovězím masem a rajčaty.

První zmínku o těstovinách ve tvaru širokých obdélníkových plátů najdeme již u starých Římanů. Ti používali po vzoru Řeků název lasagnon, šlo však o nádobu, v níž se pokrm připravoval. Zajímavostí je, že v řečtině toto slovo znamená nočník, Římané však jeho význam chápali spíše jako kotlík.

Každý z italských regionů má vlastní recept na přípravu oblíbeného jídla kresleného kocoura Garfielda. Existuje třeba varianta se špenátem a ricottou. Dva nejznámější způsoby přípravy však pocházejí z Boloně a Neapole. Obě verze používají bešamel a mix vepřového a hovězího masa, to Boloňští melou, Neapolští zas krájí na kostky.

reklama
HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.