K britské tradici odpoledního čaje patří scones naprosto neodmyslitelně již 150 let. Vévodkyně z Bedfordu Anna Maria Russellová se jednoho dne rozhodla, že už se nechce cítit během odpoledne hladová. Poručila si proto něco malého k zakousnutí, a tak údajně vznikl čaj o páté. Služebnictvo jí k němu doneslo právě zmiňované sladké koláčky. Jejich původ si přisvojují jak Angličané, tak Irové a Skotové. Jisté je, že první písemná zmínka o tomto dezertu pochází z roku 1513 od skotského básníka Gavina Douglase.

S názvem koláčku je to trochu složitější. Skotové tvrdí, že je odvozen od města Scone, které bylo ve středověku jejich hlavním městem. Daleko pravděpodobněji má však původ ve středověké nizozemštině, v níž "schoonbrood" lze volně přeložit jako "jemný bílý chléb".

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se