Molekulární kuchař Petr Koukolíček
Foto: Pepa Dvořáček
Jeho praděd cukrář vyrobil z marcipánu bitvu u Lipan. Molekulární kuchař Petr Koukolíček mu v kreativitě zdatně konkuruje - tvoří třeba štrúdl v kostce či kapučíno, po němž se vám kouří z úst.

Už od svých pěti let se pohyboval v kuchyni, pokoušel se o výrobu karamelu a pekl mimo jiné i štrúdl. Ten koneckonců připravuje dosud, jen často v trochu jiné formě − v kostce podobné amarounům, známým z televizního seriálu Návštěvníci. S principy takzvané molekulární kuchyně, jež propojuje poznatky z chemie a fyziky s přípravou pokrmů tak, aby se známá jídla i nápoje proměnily v jiná skupenství či tvary, se Petr Koukolíček seznámil vlastně náhodou.

K tomu zásadnímu setkání došlo koncem 90. let na kurzu přípravy španělských jídel. Vedl ho kuchař, jenž pracoval jako stážista ve vyhlášené španělské restauraci El Bulli, spjaté právě s molekulární gastronomií. "Než se začala připravovat různá jídla, ukazoval nám, jak se třeba dělá kaviár z pomerančového džusu. To bylo poprvé, co jsem něco podobného viděl. V té době byl u nás internet v plenkách a kuchařka o tom­hle typu vaření stála 12 tisíc, a ještě byla ve španělštině." Petra Koukolíčka ovšem tento druh vaření nadchl, i když, jak přiznává, "začátky byly velmi chaotické a u některých postupů trvalo i roky, než se mi je podařilo správně vyladit".

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.