Laskavec ohnutý vypadá ke cti svému jménu na titulní straně ega! jako neškodný, submisivní hodňous rostlinné říše. Ale zdání klame. Tahle až dvoumetrová zelená potvora je porostlá pichlavou "srstí" a řadíme ji mezi úporné plevely, které jsou schopny během krátké doby zaplavit rozsáhlá území. Budiž jí však k dobru, že se z ní dá udělat báječný salátek a jakožto divoká bylina nyní se svými "sourostenkyněmi" zažívá renesanci v české kuchyni.

Inspirace přišla ze starých domácích receptů a také ze sousedního Rakouska, kde tohle "polní kvítí" našlo uplatnění i v té nejvyšší gastronomii. Možná by ho mohl začít přisypávat do svých kečupů, majonéz, omáček a hořčic i pan Spak, v rámci hledání nových cest k zákazníkům, co myslíte?

jarvis_59143ae9498ed7c7ba07a7d9.jpeg
Foto: Tomáš Škoda

A třeba by se po požití divokých bylin zklidnila i trochu divoká situace v Kvasinách a Solnici, kterou mapujeme v reportáži. Prostě vytlouct klín klínem.

jarvis_59143ae9498ed7c7ba07a7d5.jpeg
Foto: Honza Mudra