Sváteční oběd
Foto: Veronika Durová
Povídku na víkend pro nás tentokrát napsal Emil Hakl. Spisovateli oceněnému Magnesií Literou právě vychází nový román. Ilustrace se ujala Veronika Durová. Nedělní obědy má stejně jako Emil Hakl spojené s babičkou. A jak dodržuje tradici svátečního oběda rodina rodina z povídky?

Tradici nedělních obědů dodržovala v naší rodině už jen babička Bohunka. Pravidelně svolávala a tmelila naši sociálně rozháranou famílii. Obědy probíhaly u ní − v miniaturním domku na okraji pražských Malešic. V neděli, pokud vím, byl jen jeden. Zbytek spíš v sobotu nebo o různých svátcích. Byly však excelentní, babka strávila půl života v hotelové kuchyni. Když se odebrala na onen svět, zdědili jsme po ní minibaráček my − moje žena, naše dcera a já. Od té chvíle jde tradice svátečních obědů dolů, nicméně tu a tam se ještě někdo pokusí.

jarvis_5835d52e498e2b986ff6bd62.jpeg

Jako dnes my. Je sobota, chystáme krůtí závitky a spěcháme − za hodinku se začnou sjíždět návštěvníci. Třu máslo, žloutky, šlehám sníh, krájím žemli, petrželku, mandle, přidávám mléko, strouhanku, půl kila krůtích jater, kupované kaštanové pyré − a nádivka je hotová. Cpu ji do každého závitku, ručně ji pěchuju pěkně až dozadu a celek ovíjím nití.

Rovnáme je se ženou na plech.

"Ty nemáš prsten!" povídá.

"Je v těch závitcích," dochází mi okamžitě.

"Jak se to mohlo stát?"

"Byl mi volnej, jak víš, a spěchal jsem, čili v některým bude. Jenže co teď s tim − je čas je dát do trouby."

"Nekecáš náhodou?" hledí mi do očí.

"Ne."

Píšou pro ego!

povídku o nedělním obědě

Miloš Urban
Michal Šanda
Ondřej Neff
Petr Vydra
Petr Stančík
Iva Pekárková
Petra Soukupová
Emil Hakl
Bogdan Trojak
Jan Bartáček

"Tak je tam dej a zbytek vyřešíme, až se najedí," říká moje nejmilejší žena a jde otevřít hostům − dýchavičné tetě, sestřence s pokérovaným synem Kubou, bráchanci s chotí a dalším.

Nosíme do obýváku víno, destiláty, talíře, příbory, polévku. Zábava se začíná rozjíždět. Každý vyzáří dávku emocí, vynadá všem a všemu, načež se mlčky zabere do konzumace.

Přicházejí závitky. Nandávají si, s chutí jedí. Divoce koušou, polykají, dávají si nášup. Nemůžou si je vynachválit.

HN

Ještě na vás čeká 50 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.