Spolumajitel creperie U Slepé kočičky Lukáš Hůlka
Foto: HN – Lukáš Bíba
Crepes a galettes se pečou po celém světě. Ty pravé však najdete jen na pár místech. V Bretani. Nebo v Praze U Slepé kočičky.

Historie galettes se počítá zhruba od sedmi tisíc let před Kristem, přičemž od 13. století se pečou v podobě, v jaké je známe i dnes. Všechno tehdy začalo v Bretani a s pohankou, dosud neznámou plodinou dovezenou z Asie. Zpočátku se pohanková mouka smíchala s vodou a solí a podávala se místo chleba, dnes v každé dobré creperii podávají dva druhy placek. Slané galettes a sladké crêpes.

Nebyla by to ovšem Francie, aby se věci nezkomplikovaly. V Basse­-Bretagne, tedy západnější části Bretaně, si můžete objednat buď crêpes de blé noir z pohankové mouky se slanou náplní, nebo sladké crêpes de froment připravované z pšeničné mouky.

HN

Ještě na vás čeká 70 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.