Původně byly makronky mandlové sušenky bez náplně, nápad slepit je marmeládou přišel na konci 19. století.
Foto: HN – Lukáš Bíba
Kdo by neznal barevné mandlové cukroví? A aspoň jednou se nenechal zmást jeho podivným názvem? V cukrárně Saint­Tropez vás jednou pro vždy vyvedou ze všech omylů.

Francouzský název macaron je poněkud zavádějící. Označuje totiž jak tuhle mandlovou sušenku, tak slavné těstoviny, a to už od dob renesance. Kde se ale makronky objevily poprvé, zůstává záhadou.

Jedno je jisté − jejich první stopy se dají vysledovat už ve středověku, konkrétně v době, kdy Evropané začali pronikat do Asie a Afriky a zpět se vraceli s řadou nových surovin. Mezi nimi byly i mandle, které ze Sýrie doputovaly nejprve do Itálie. Pravděpodobně tam také někoho napadlo přidat madle do těsta na makarony a upéct z něho sladké sušenky. A po onom těstě dostaly také jméno − makronky.

HN

Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.