Původně byly makronky mandlové sušenky bez náplně, nápad slepit je marmeládou přišel na konci 19. století.
Foto: HN – Lukáš Bíba
16. 9. 2016 00:00
Sdílet
Kdo by neznal barevné mandlové cukroví?
A aspoň jednou se nenechal zmást jeho podivným názvem?
V cukrárně SaintTropez vás jednou pro vždy vyvedou ze všech omylů.
Francouzský název macaron je poněkud zavádějící. Označuje totiž jak tuhle mandlovou sušenku, tak slavné těstoviny, a to už od dob renesance. Kde se ale makronky objevily poprvé, zůstává záhadou.
Jedno je jisté − jejich první stopy se dají vysledovat už ve středověku, konkrétně v době, kdy Evropané začali pronikat do Asie a Afriky a zpět se vraceli s řadou nových surovin. Mezi nimi byly i mandle, které ze Sýrie doputovaly nejprve do Itálie. Pravděpodobně tam také někoho napadlo přidat madle do těsta na makarony a upéct z něho sladké sušenky. A po onom těstě dostaly také jméno − makronky.
HN
Ještě na vás čeká
80
% článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.
Zadejte prosím platný e-mail.Tento e-mail je již použit. Zadejte jiný nebo se přihlaste
Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.
Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.
Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:
Platba kartou
Rychlá online platba
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.