Pro změnu zase jídlo
Foto: Pavel Beneš
Byly časy, kdy jsem si stěžovala na to, že Česko je kulinární pustina, kde nikomu nezáleží na tom, co jí. Občas se mi teď po těch časech docela stýská.

Už si přesně nepamatuju, kdy přesně se to stalo, že se Češi začali masově zajímat o jídlo, respektive jeho kvalitu, a ne kvantitu, ale muselo to být tak pět let zpátky. Jak jsem si to tenkrát pochvalovala! Otevíraly se nové restaurace, od sushi až po hamburgrárny, a ve městech se rozšířily farmářské trhy. Praha v té době konečně začínala připomínat ostatní kosmopolitní města, ve kterých je normální, že těstoviny se vaří al dente, a ne rozvařené à la nemocnice na kraji města. Lidi začali hromadně rekonstruovat kuchyně, aby mohli vyšvihnout svoji domácí verzi hostiny à la Jamie Oliver. Byl to vlastně docela hezký pohled. Úspěch, dalo by se říct. Čím dál méně lidí chtělo jíst potraviny s éčky, glutamátem sodným a masokostní moučkou. Národ se začal zajímat, kolik procent masa je ve skutečnosti ve špekáčcích a kolik másla je v másle.

A tak nějak postupně se to stalo. Vepřo knedlo zelo bylo out, bůček pečený v bourbonu a glazovaný medem byl in. A když jste náhodou nevěděli, co to znamená glazovaný, někdo vám to dal sežrat. Doslova.

reklama
HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.