Čeští šéfkuchaři se v otevírání ústřic na čas utkají již tuto sobotu - Ilustrační foto.
Foto: vlb
Na Staroměstském náměstí se už patnáctým rokem uskuteční soutěž v otevírání ústřic. Vítěz klání pojede reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v Irsku. Šéfkuchaři se budou snažit překonat rekord z roku 2014.

Jubilejní patnáctý ročník MAKRO Mistrovství v otevírání ústřic se uskuteční již tuto sobotu 2. března na Staroměstském náměstí v Praze od 13 hodin. Soutěžit bude přibližně dvacítka českých šéfkuchařů, kteří se do Prahy sjedou ze všech koutů republiky. Budou se snažit překonat český rekord z roku 2014.

Držitelem dosavadního rekordu v otevření třiceti ústřic typu Belon je Tomáš Hladík s časem 5 minut 7 sekund. Hladík stojí v čele Hospůdky u Gurmána na Jihlavsku, kde se věnuje přípravě poctivé tuzemské kuchyně. V minulém roce nový rekord nepadl, s časem 5 minut 42 sekund zvítězil Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách.

Porota hodnotí především rychlost otevření ústřic speciálním nožem, přihlíží ale také na jejich úpravu a čistotu pracovní plochy. Za odchylky se udělují trestné vteřiny. Stejně jako v předešlých ročnících vítěz soutěže pojede reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v Irsku. Žádný Čech však ještě nikdy světový šampionát nevyhrál.

"Jelikož se akce koná v rámci tradičních velikonočních trhů, očekáváme vysokou návštěvnost, stejně jako tomu bylo v uplynulých ročnících," uvedla Tereza Pidrmanová ze společnosti Inspiro Solutions, partner Makro Akademie, jež soutěž pořádá.

Podle Pidrmanové se spotřeba ústřic v Česku každoročně zvyšuje. Tuto čerstvě otevřenou pochoutku, která má údajně afrodiziakální účinky, budou moci návštěvníci soutěže na místě ochutnat. Vstupné na akci je zdarma.