Čokoláda je asi ta neoblíbenější sladkost na světě. V pravidelných dávkách se užívá jako lék na duši, a podle některých odborníků dokonce chrání oběhový systém a snižuje vysoký tlak. Na pultech obchodů jsou jí k dostání desítky druhů, málokoho by tak napadlo, že v Česku se dnes takřka nevyrábí. A už vůbec že první čokoládovna zde vyrostla teprve nedávno. 

Mlsný jazyk okamžité namítne, že "tradičních" českých značek, které jeho spižírnu pravidelně zásobují, je přece spousta. Jenže to není tak úplně pravda, ona totiž není čokoláda jako čokoláda. "V Česku se většinou čokolády vyrábějí z dovezené kakaové hmoty, takže se zde doposud čokoláda nevyráběla, ale pouze zpracovávala," vysvětluje Jiří Stejskal, který v roce 2012 otevřel se svým společníkem Lukášem Koudelkou v Hradci Králové čokoládovnu Jordi’s. Dnes už je takových podniků po republice několik, ve Východních Čechách ale začali s výrobou nejdříve.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se