Ilustrační foto.
Foto: foter.com/BPPrice
Prodloužený velikonoční víkend přímo vybízí k dobrodružství. Oslavte první jarní dny nevšedními gastrozážitky nebo netradičními výlety. Přinášíme několik tipů, jak si Velikonoce náležitě užít.

S prodlužujícími se dny a ubíhajícím jarem se konečně blíží i první jarní oslavy. Velikonoce jsou svátkem spojeným s tradičními zvyky a také po generace děděnými recepty. Jsou ale rovněž oslavou nových začátků, tak proč si je pro letošek neužít trochu netradičně. Ostřílení šéfkuchaři letos připravili speciální velikonoční menu se svěžími specialitami – gastronomická dobrodružství čekají po celé republice, proto jsme se nechali inspirovat a připravili pro vás několik tipů.

◼ Triton Restaurant, Praha

Pokud trávíte velikonoční víkend v Praze, určitě vyrazte do restaurace Triton. Restaurace schovaná v krápníkové jeskyni se nachází nedaleko Václavského náměstí. Na Velikonoce zde bude připravené menu s jehněčí korunkou pečenou s rozmarýnem, plátky parmské šunky s křepelčím vejcem a jako dezert žloutkový krém s rebarborou v malinovém sirupu a mandlovou oplatkou.

◼ Restaurace U Mansfelda, Plzeň

Pro ty, kteří si chtějí užít jarního počasí v restauraci přímo s výhledem do sadů, připravují speciální hodování i v Plzni U Mansfelda. Ani zde nebude na lístku chybět jehněčí kýta s bramborovými šiškami či telecí medailonky na čerstvých bylinkách. Kdo má rád exotičtější kombinace chutí, může se těšit na kuře s ořechovou nádivkou.

Jehněčí hřbet s řeřichovou omáčkou, hlívou královskou a bramborovými nočky◼ Restaurace Aquarium, Hradec Králové

Do hradecké restaurace Aquarium rádi vyrážejí gourmeti z celého kraje. Na ty, kteří by k jarnímu počasí ještě pár stupňů Celsia přidali, v ní rozhodně dýchne jižanská atmosféra. Restaurace se středomořským puncem rozhodně překvapí svou širokou nabídkou mořských plodů. Na Velikonoce ale zdejší šéfkuchaři lákají na králičí hřbet a mousse s tuňákovou majonézou či prsy a konfitem z francouzského holuba s pečenou karotkou a jarní cibulkou. Mandlový crumble s čerstvým ovocem a banánovou zmrzlinou bude ideální sladkou tečkou. Ti, kdo by sváteční oběd chtěli zakončit něčím trochu ostřejším, se mohou svěřit do péče zdejšího sommeliéra.

◼ Forhaus, Brno

Svěží a vzdušný interiér restaurace Forhaus se nachází přímo v centru Brna. Velikonoční menu láká místní labužníky už od poloviny března. Ani v Brně si ho nelze představit bez jehněčího masa, které zde umí nejlépe s bylinkovým pestem. Těšit se ale můžete třeba i na pomalu pečenou kýtu nadívanou kopřivami s jarní zeleninou.

◼ Lobster restaurant, Olomouc

Atmosféra slunečné Itálie na vás dýchne i v olomoucké restauraci Lobster. Jedná se o rodinný podnik, který se na kuchyni jihoevropské země specializuje. O velikonočních svátcích si tu pochutnáte na pečené krůtě s mandlovou nádivkou, která je ideální pochoutkou pro celou rodinu, jelikož si na ní smlsne 4–6 osob. Navíc se sem nemusíte bát vyrazit i se svými ratolestmi – je pro ně připraven dětský koutek ve stylu podmořského světa. Ochutnat můžete i pomalu pečené jehněčí kolínko na víně nebo netradiční kůzlečí burger.

Kromě gastrozážitků jsou na Velikonoce připravena i další překvapení. Pokud vám ještě nekručí v břiše, můžete vyrazit na celodenní výlet třeba pár kilometrů za Plzeň do Újezdu nade Mží, za vínem na Pálavu nebo si zasoutěžit v pražském Muzeu Karla Zemana.

◼ Velikonoce na zámku a křepelčí hody na statku Újezd nade Mží

Velikonoční celodenní akce pro milovníky přírody, památek, folklóru, tradic, dobrého jídla a kultury čeká na návštěvníky zámeckého statku Újezdu nade Mží. Na Bílou velikonoční sobotu se otevřou brány zdejší farmy, připraven bude řemeslný jarmark, kuchařská show a v zámeckých prostorách i velikonoční výstava s kreativní dílnou. Na labužníky bude čekat křepelka nadívaná jarní nádivkou s jarními kopřivami.

◼ Velká velikonoční soutěž v Muzeu Karla Zemana v Praze

Pražské muzeum režiséra Karla Zemana připravuje na Velikonoce celodenní program. Návštěvníci si budou moci vyrobit netradiční velikonoční kraslice a další ozdoby z filmových pásů. V průběhu velikonočních svátků, od 25. – 28. března, proběhne i tradiční malování obřího dinosauřího vajíčka ve stylu Zemanova filmu Cesta do pravěku. Kdo si pamatuje film Vynález zkázy, bude si moci i zasoutěžit. Všichni, kdo do 25. března donesou do muzea kraslici namalovanou jako ponorku nebo vzducholoď, budou mít vstup do muzea zdarma. Tři nejhezčí velikonoční plavidla budou odměněna dárky.

 Velikonoční výstava pálavských vín v Pavlově

Pavlovští vinaři pořádají tradiční výstavu vín z Pavlova i okolí, která se uskuteční na velikonoční sobotu. Představeno bude cca 550 vzorků nejen z Pavlova a okolních obcí, ale také ze vzdálenějších oblastí Moravy, a dokonce také ze Slovenska a Rakouska. Výstava vín v Pavlově je již desetiletí vyhledávána milovníky tohoto alkoholického nápoje kvůli výborným vínům, příjemnému prostředí s cimbálovou muzikou a možností spojit ochutnávku vína s procházkou po historické vinařské obci či výletem po Chráněné krajinné oblasti Pálava.

Wine Words

 

 

Zdroj: Archiv WineWords