Treska polární s celerem pečeným v soli, kadeřávkem a omáčkou z raků
Foto: Pavel Vítek
Bílé pevné maso, skvělá textura i chuť. Skrei, polární treska. Nejjemnější je její jazýček, výtečná jsou játra. A filet? Pohádka. Jenže lovná sezona trvá jen pár měsíců. Takže ochutnávejte hned, nebo zas až napřesrok.

Tresky vyrůstají v Barentsově moři, a jakmile dospějí do správného věku, vydají se podél pobřeží Norska směrem k souostroví Lofoty, aby se dostaly na nejpříznivější místo pro nakladení jiker. K obnovení populace musí překonat velmi dlouhou cestu ledovými vodami. Jejich štíhlá těla jsou pevná a pružná, těm nejmladším je kolem čtyř pěti let, starším kolem sedmi. A právě v tuto chvíli nastává čas jejich lovu. Okamžik, na který čeká celý labužnický svět, aby se od půle ledna do půle dubna oddával potěšení z delikatesy, které trvá jen tak krátký čas. Pak se za ním "zavře voda" a s novou vlnou dospělých tresek se ho opět dočkáme až za dalších devět měsíců.

HN

Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.