Vánoční lanýžový dort s brusinkovou pěnou
Foto: Shutterstock, Vojtěch Resler RVV Studio
Sváteční stůl by měl mít nějakou dominantu. A když odhlédneme od svícnů a adventních věnců, co může být krásnějšího než nazdobený dort? Vánoční lanýžový dort s brusinkovou pěnou sem skvěle zapadne.

Cukroví je napečené a někde i nachystané na míse, ale pokud vám to nestačí, vyzkoušejte i slavnostní dort. Nakyslá a pikantní chuť brusinek osvěží, báječně si rozumí se sladkostí korpusu a chutí čokolády, navíc krásně zapadá do vánoční nálady.

Kde se tady vzal?

Dort má nejspíš původ ve Francii. V 16. století ho místní cukráři připravovali již podle téměř dvaceti receptur a nazdobené "koláče" nesměly chybět při všech důležitých hostinách. Postupně se k dortům začala vázat řada zvyků, třeba zapékání prstenu − když ho našla mladá dívka, do roka a do dne se měla vdát.

reklama
HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.