Víno - Ilustrační foto
Foto: foter.com/peter4k
Návštěvníci festivalu budou moci nahlédnout do barokního Buquoyského paláce v Praze a hotelu Premier Hotel International Brno. Kromě degustace šampaňského pro ně budou připravené rauty a společenské akce. Těšit se mohou na humry, ústřice nebo třeba kaviár. Menu připraví světoví michelinští šéfkuchaři.

V Praze a Brně začíná dnes 4. listopadu devátý ročník festivalu šampaňského Grand Jour de Champagne. Milovníci šampaňského a gastronomických zážitků mohou v rámci festivalu poprvé navštívit prostory barokního Buquoyského paláce v Praze, sídle francouzského velvyslanectví. Sklenku šampaňského si zájemci do 7. listopadu mohou vychutnat třeba v salonu Richelieu, salonu Karla X. či v Hudebním salonu. Akci bude dnes hostit také Premier Hotel International Brno.

Přehlídku doprovází degustace, rauty a společenské akce. V Praze se účastníci mohou těšit například na menu složené z humrů, ústřic, kaviáru a šampaňského nebo na snídani s šampaňským a lanýži.

"V krásné dekoraci Buquoyského paláce dostává festival další společenský, politický a kulturní rozměr, který ho odliší od řady jiných degustací," řekl ředitel festivalu Ondřej Balík.

Přípravy slavnostního menu se Praze ujme držitel dvou michelinských hvězd Bernard Bach a letos nebude michelinská hvězda odepřena ani Brnu. O gastronomický zážitek se zde v hotelu Premier Hotel International Brno postará nejmladší laureát tohoto ocenění, Michaël Nizzero, který v současnosti působí v hotelové restauraci pětihvězdičkového hotelu La Briqueterie v Épernay v oblasti Champagne.

Svou účast letos potvrdilo mnoho nových vinařství a výrobců, mimo jiné Roger Barnier, Deutz, Brugnon, Guy Charbaut nebo Vollereaux. Chybět nebudou ani tradiční hosté přehlídky, jako je Mailly Grand Cru, Salon/Delamotte, Fleury, Taittinger, Louis Roederer či deVenoge.

Víno s označením Champagne se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Tato zásada je v Evropské unii zakotvena ve statutu chráněného místa původu.