Grilovaný candát na zeleninovém ragú
Foto: Pavel Vítek
Candát je jednou z nejchutnějších sladkovodních ryb. Delikátní jemné sněhobílé maso s pevnou svalovinou se dá snadno a velice chutně připravit na grilu. A aby to bylo ještě zdravější, není nad to rybu připravit s pořádnou porcí zeleniny.

Už podlouhlé štíhlé tělo candáta a jeho takzvané psí zuby prozrazují, že jde o dravce. A ten bývá pro rybáře skutečnou výzvou. Čas lovu sumce velikého, bolena dravého, štiky obecné a samozřejmě i candáta nastává po době hájení v polovině června a trvá až do konce prosince. A protože ryby bychom měli do jídelníčku zařazovat nejméně dvakrát týdně, není receptů na jejich úpravu nikdy málo.

Původní domovinou candáta jsou povodí Dunaje a Volhy, dnes je však zásluhou umělého vysazování hojně rozšířen zejména v severních částech Evropy. Vyhovují mu chladná jezera, rybníky, údolní vodní nádrže a pomalu tekoucí řeky. Podle rybářů bere candát nejlépe za počasí bez teplotních skoků. Také je prý výhodnější na candáta vyrazit spíš později odpoledne či kvečeru. Oproti štikám totiž nejvíc zabírá při západu slunce. Teď už vlastně stačí mít v rodině šikovného lovce se správnou výbavou, rybářským lístkem, osvědčenými místy a trochou štěstí, a můžete chystat máslo a pánev.

HN

Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.