Soutěž školních jídelen o nejlepší školní oběd pořádá Společnost pro výživu. (foto z roku 2012)
Foto: ČTK
Deset kuchařských týmů ze školních jídelen se utká ve finále soutěže O nejlepší školní oběd. Rozpočet na jeden tříchodový oběd je 35 korun. Kuchaři museli hlavní chod připravit z králičího masa a dezert z mléčných výrobků. O vítězi rozhodne odborná porota složená z lékařů, kuchařů, zástupců ministerstev a České školní inspekce. Dva hlasy budou mít i žáci druhého stupně základní školy.

Podnítit školní jídelny k experimentování a k vaření z čerstvých surovin je cíl soutěže O nejlepší školní oběd, kterou pořádá Společnost pro výživu. Deset finalistů šestého ročníku celostátní soutěže se utká 25. srpna v Makro Akademii v pražských Stodůlkách.

„Ve finále bude soutěžit deset kuchařských týmů, které připraví své pokrmy přímo na místě během dvou hodin. Poté je ochutná porota a žáci a společně pak rozhodnou o vítězi,“ uvedla mluvčí akce Tereza Knířová.

reklama

Letos se do prvního kola přihlásilo 90 stravovacích zařízení z celé republiky. Podmínkami bylo tříchodové menu složené z polévky, hlavního chodu s králičím masem a mléčného dezertu. Soutěžní obědy nesměly přesáhnout náklady 35 korun a musely splnit přísné nutriční nároky, stejně jako běžné školní obědy. Další podmínkou bylo zapojit soutěžní obědy do běžných jídelních lístků daných jídelen.

„Nepoužíváme polotovary, které jsou zbytečně drahé. Také střídáme levnější jídla s těmi finančně náročnějšími, jako jsou filety z lososa nebo tuňáka,“ vysvětlila Renata Součková, vedoucí jídelny při Mateřské škole Jaroměř – Lužická, jak se vypořádat s omezeným rozpočtem.

„Náš soutěžní recept je krémová bramborová polévka, pečený králičí hřbet na petrželi s majoránkovým krupotem a tvarohový řez,“ prozradila Součková.

Králičí maso jídelna připravuje každý měsíc, pokrm z králíka vybrala jedna z kuchařek. „Inspirovala se televizním pořadem, kde majoránkové krupoto připravovali. Jedná se o kroupy se smetanou, parmazánem a majoránkou,“ vysvětlila Součková s tím, že dětem tento pokrm velmi zachutnal.

Soutěžní menu tříčlenných týmů byly hodnoceny podle použitých surovin, nutričních hodnot, postupu přípravy, chuti a barev. Ve finále budou kromě poroty rozhodovat i dva žáci základních škol. „Děti jsou upřímnější a férovější, je u nich těžší uspět,“ dodala Součková.