Restaurace Fish & chips 21 Dlouhá St.
Foto: Fish & chips 21 Dlouhá St.
Pražská restaurace Fish & chips sází na stejnojmenné nejpopulárnější britské jídlo. Jde o smaženou rybu v těstíčku s octem a hranolky, kterou zde podávají v mnoha různých variantách. Nevyhýbá se ale ani dalším pokrmům populárním na ostrovech, včetně anglické verze indického kari.
Z nabídky

Tmavá treska v pivním těstíčku podávaná s domácími hranolky a hráškovým pyré   195 korun

Grilované tygří krevety s harissou a máslovou brioškou servírované na pánvi    290 korun

Kuřecí stehna tandoori masala    135 korun

Tip

Mezi dezerty kraluje citronový cheesecake, ale fajnšmekři musejí ochutnat domácí tyčinku Mars v pivním těstě.

Moderní a vzdušné bistro s velkými okny a krásnou terasou zdobí již několik let gastronomickou tepnu metropole v podobě Dlouhé ulice. Ve Fish & chips mají nejen vynikající smažené ryby v těstíčku, ale i řadu dalších gastronomických specialit inspirovaných britskou kuchyní.

Zatímco italská, thajská či americká fastfoodová kuchyně zažívala v Česku v posledních 20 letech bohaté žně, britská klasika u nás dlouho chyběla. To napravilo až půvabné bistro Fish & chips, sesterský podnik luxusního Oyster baru, které nabídlo smaženou rybu připravenou z prvotřídních surovin a brzy se zařadilo mezi oblíbené zastávky v Dlouhé ulici, která přitahuje stále více milovníků kvalitní gastronomie.

Ocet a noviny

Kulinárním pilířem podniku jsou samozřejmě smažené ryby s hranolky, přičemž si hosté mohou vybrat ze tří druhů ryb (vedle tmavé tresky je k dispozici také halibut či hejk), dvou druhů těstíčka (pivní nebo bylinkové) a několika druhů majonéz či omáček. Zvláště citronová či česneková majonéza patří mezi místní poklady.

Navíc je ryba s domácími hranolky půvabně servírovaná na hygienicky nezávadném "novinovém" papíře, prostě tak, jak se to dělávalo v Anglii. A nechybí ani sladový ocet, kterým si Britové s oblibou dochucují hranolky. Pokud hosté chtějí, připraví jim kuchař všechny ryby také bez těstíčka na grilu, ale taková úprava v tomto podniku ztrácí své kouzlo.

Krevety pečené s harissou

Na menu Fish & chips nechybí ani několik dalších zajímavostí. Jednou z nich je chowder, silný vývar z ryb a plodů moře (ideálně z krabích krunýřů), který potěší svou tradiční, výrazně rybí chutí i velmi hutnou podobou. Povedené jsou také nejrůznější variace plodů moře a tygřích krevet, ať už jsou to kalamáry v těstíčku či tygří krevety v tempuře.

Při poslední návštěvě nás potěšily tygří krevety pečené na pánvi s pikantní tuniskou pastou harissou, která celému jídlu dodala fantastický šmrnc. A dokonale fungovala také kombinace s lehce nasládlou máslovou brioškou. Další klíčovou položkou na menu jsou vynikající kreativní burgery, ať už je to jemný rybí burger či chuťově výrazný a lehce rafinovaný jehněčí burger.

Tajemství britského kari

A protože Fish & chips je ostrůvkem britské gastronomie, nechybí také jedno z nejslavnějších kari, které má původ v severní Indii, ale zdomácnělo na britských ostrovech: a sice kuřecí stehna připravená s kořením tandoori masala. Ostatně zatímco tradiční Fish & chips se v Británii rozšířilo až ve druhé polovině 19. století, kari se v anglických restauracích servírovalo již od konce 18. století a dnes v celém Spojeném království působí neuvěřitelných devět tisíc indických restaurací, jejichž vlastníci či šéfkuchaři jsou ovšem obvykle původem z exotické Bangladéše.

Podívejte se, jak se ve Fish & chips připravuje treska v pivním těstíčku:

Prvotřídní anglická piva

Přestože ve Fish & chips nechybí celkem slušná vinná karta, výběr vín zde poněkud zastiňuje nádherná kolekce anglických piv, z nichž je radost vybírat. Za ochutnání stojí například lahodně čokoládový Young's Double Chocolate Stout, vynikající pivo, které získalo prestižní ceny na světových soutěžích, včetně Zlaté medaile Brewing Industry International Awards 2000. Výtečný je ovšem také Robinson’s Old Tom, silné pivo s vyšším obsahem alkoholu (necelých 9 procent) a s tóny portského vína.

Novinkou jsou dvě piva z mladého českého "létajícího" pivovaru Two Tales, který v Praze založili americký finančník s kanadským muzikantem a jejichž piva, hlavně díky zkušenému sládkovi Janu Šuráňovi, získávají na oblibě. Hosté mohou ochutnat silnější ale či klasický český ležák. A bohatá je také místní nabídka ciderů, které jsou ideálním doprovodem k jídlu hlavně v teplejších dnech, neboť jsou díky své výrazné kyselině příjemně osvěžující.  

HN

Ještě na vás čeká 10 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.