Steak z telecí veverky s vídeňskou cibulkou
Foto: Jindřich Šídlo
Ábelův mlýn v Dolánkách u Turnova je místo, které rehabilitovalo termín "výletní hostinec". Jeden z vrcholů večeře přijde, už když vám přinesou předkrm: husí jatýrka. Za zhruba stejnou cenu, jakou tady dáte za večeři, koupil letos jakýsi Brit na eBayi jeden bramborový lupínek Crusti Croc s dírou ve tvaru loga Nike.

Výlet do Turnova, srdce Českého ráje, je v létě sázkou na jistotu. Ostrý pochod přes místní skalnaté kopce na Malou Skálu a zpět kolem řeky Jizery vás nadchne - a na jeho úplném konci, v Dolánkách u Turnova, úplně hladoví najdete restauraci Ábelův mlýn, místo, které rehabilitovalo termín "výletní hostinec".

"Je to hospoda, kde by se Pohlreich rozplakal štěstím," doporučil nám ji kdysi jeden domorodec. Měl pravdu. Každý týden obměňovaný jídelní lístek, lokální suroviny, přiměřená venkovská idyla bývalého mlýna a kuchyně, která obstojí i v tvrdší konkurenci, než jakou nabízejí severovýchodní Čechy. A jen mezi námi: skvěle se tam najíte i bez 20 kilometrů v nohách.

null