Architekt Petr Dýr
Foto: HN – Tomáš Škoda
Málokdo v Česku má světovou vinařskou architekturu zmapovanou tak jako Petr Dýr z Ústavu architektury brněnského Vysokého učení technického, jeden z garantů soutěže Top vinařský cíl. Jeho přednášky o "chrámech vína" navštívilo mnoho studentů na univerzitách i zvědavých hostů ve vinných sklípcích. "Vinařská architektura je důležitá už kvůli lidem, kteří přijeli za vinařem degustovat. Potřebují nějaké zázemí, jídlo, ubytování, kultivovaný prostor. A ne aby seděli někde dole na sudě," říká.

Jaká je historie vinařské architektury?
Víno se vždy vyrábělo v účelových objektech k tomu určených. Protože je tento proces vázaný k jakýmsi fyzikálním podmínkám, tedy konstantní teplotě, vlhkosti a tmě, soustřeďovala se výroba až donedávna výhradně do podzemních prostor, k nimž příslušel nadzemní vstup s lisovnou. Takto se to dělo od nejstarší historie až po zhruba rok 2000 našeho letopočtu.

HN

Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.