Krabice na pizzu obsahují perfluoroalkylované sloučeniny, které způsobují rezistenci vůči vodě a tuku (ilustr. foto)
Foto: René Volfík / FOTOREPO.cz
Podle nejnovější dánské studie mohou látky, z nichž se vyrábí například obaly na potraviny, až šestnáctkrát zvyšovat riziko potratu a snižovat kvalitu spermií. Na vině jsou podle nich perfluoroalkylované sloučeniny, které se v těle hromadí. Pokud se skutečně potvrdí jejich přímý vliv na lidské zdraví, pak bude podle vědců nutné upravit stávající právní předpisy.

Necháváte si v restauracích balit jídlo s sebou? Máte rádi chipsy nebo popcorn? Pak byste měli vědět, že vědci zveřejnili výsledky své nové studie, podle které materiály používané na balení potravin zvyšují až šestnáctkrát riziko samovolného potratu a snižují kvalitu spermií. 

Studie se účastnilo 392 žen, z nichž 56 prodělalo potrat. U nich bylo vzápětí zjištěno významné narušení endokrinního systému perfluoroalkylovanými sloučeninami (PFAS). Jde o skupinu syntetických fluorovaných látek, díky nimž jsou materiály rezistentní vůči vodě. V každodenním životě se s nimi tedy můžeme setkat například v případě boxů na potraviny, sportovního oblečení či nábytku. 

HN

Ještě na vás čeká 60 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.