Hovězí karabáček z restaurace Zájezd - Ilustrační foto.
Foto: Aneta Šaferová
Temně hnědá cibulačka se sýrovým toustem gruyere je důvodem, proč stojí za to "na Zájezd" u Buštěhradu vyrazit. Vlajkovou lodí restaurace, na niž jsou majitelé pyšní, je hovězí karabáček. Necelá tisícovka za oběd pro dva je docela pálka, ovšem vyvážená pocity štěstí po hodování.

Když si dva nadšenci, kuchař Pavel Martínek a bývalý reklamní manažer Jan Havaš, otevřeli venkovskou hospodu uprostřed obce Zájezd u Buštěhradu, málokdo v tu chvíli odhadoval, že se jim zde podaří vytvořit malý kulinářský ráj. Výletníci do vesničky míří hlavně kvůli soukromé zoo nebo jezdeckému oddílu a obvykle nečekají, že se tu mohou tak skvěle najíst.

Menu se každý týden mění podle sezony a podle toho, co kuchaře při výběru surovin cvrnkne do nosu. Oba provozovatelé jsou většinu času na place a s hosty vždy prohodí pár slov - poradí s výběrem jídla i s tím, kudy pokračovat za dalšími turistickými cíli. Zájezd teď však výletníky nejvíce láká vynikajícím domácím jídlem za dobrou cenu.