Spropitné - Ilustrační foto.
Foto: HN – Lukáš Bíba
Nejštědřejšími dárci dýšek jsou Američané a Kanaďané, naopak nejméně prý platí Italové, Francouzi a Němci. Proč se po roce 2000 stále udržuje pět století starý pozůstatek aristokratického zvyku dávat lidem, kteří vás obslouží, nějaké drobné na přilepšenou? Co nás v restauraci přiměje navýšit si dobrovolně účet jistou přirážkou?

Zvyk dávat spropitné má řadu příjemných aspektů. Například je to jeden z posledních momentů, kdy si člověk může dopřát trochu té hřejivé velkopanské velkorysosti jako za starých dob. Mít možnost rozhodnout o tom, jak vysokou částkou odmění personál, který mu právě nosil jídlo a doléval pití.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.