Ravioly s čerstvým hráškem, mátou a kalamáry
Foto: Pavel Vítek
Je rychle hotový, vypadá nádherně, některý se dá jíst celý, od klíčku po slupku. Mladý hrášek. Lék na únavu, zdravé mlsání, pro jarní jídla nezbytná věc. Dodá jim vitaminy, svěžest i barvu. Po hrášku dokonce občas sáhnou i cukráři jako po jedné z ingrediencí do lehkých ovocných dezertů.

Hrášek je jedním z nejlepších druhů zeleniny. Každý rok se snažím, abych ho měla v záhoně alespoň ve dvou řádcích. Pokud rostlinky nespořádají slimáci, oberou je děti rychlostí špačků nad vyzrálým vinohradem.

O oblibě hrášku by jistě mohli vyprávět všichni, kdo si před dozráním lusků pečlivě střeží svá políčka. A rovněž – z té druhé strany – spokojení prodejci na trzích a u stánků, protože za kilo dobrých lusků jsme ochotni zaplatit částky jako za slušnou flákotu. A že hrách v konzervě nás vyjde levněji? Ale ta chuť! A taky to lupnutí – zvuk, když pukne slupka a vy teprve zjišťujete, zda na vás uvnitř čekají malé nedozrálé „záprdky“ a spousta vzduchu, nebo šťavnaté kuličky mizející tak rychle, že za pár minut budete muset vyrazit pro nášup.

reklama
HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.