Kvalitní gastronomie už vedle Prahy a velkých měst dobývá také menší obce. Jedním z důkazů je příjemná restaurace Mezi domky, která byla loni v létě otevřena na místě zaniklého hradu z 15. století v centru Buštěhradu na Kladensku.

V poněkud zapadlé uličce uprostřed města se objevil zajímavý podnik, který několikanásobně překonává běžné "venkovské" standardy. Restaurace s vtipným jménem Mezi domky, kterou otevřela parta kamarádů s dlouholetými zkušenostmi ze špičkové pražské gastronomie, má totiž daleko blíže k vybroušené kosmopolitní gastronomii, než k běžným restauracím českého venkova.

Z nabídky

Pomalu pečený hovězí krk s uzenou kaší a pepřovou omáčkou    250 korun

Jehněčí kýta s bramborovými noky a švestkovou omáčkou   280 korun

Gratinovaný kozí sýr s tataráčkem z červené řepy   120 korun

Teplý čokoládový dortík s pošírovanou hruškou a hrozinkovou omáčkou    130 korun

 

TIP

Do dětství vás ve vzpomínkách vrátí nadýchané dukátové buchtičky z kynutého těsta servírované s vanilkovou pěnou.

V restauraci Mezi domky je všechno tak trochu jinak, podnik má moderní střih, vzdušný interiér, jehož součástí je seznam jmen historických osobností, které měly co do činění s buštěhradským hradem, a nyní zdobí jednu ze stěn podniku.

Také práce kuchyně má moderní nádech, kuchaři pečou domácí chléb, jehož druhy se střídají - v době naší návštěvy se podával ochucený rajčaty a olivami - menu se mění podle sezonních surovin a navíc ho doplňují slavnostní degustační menu připravená třeba na svátek svatého Martina či na svatého Valentýna.  

Fantastické hovězí

Pokud bychom měli vybrat jedno jídlo, které musí každý ochutnat, pak je to jednoznačně pomalu pečený hovězí krk s uzenou bramborovou kaší, špenátem a pepřovou omáčkou. Za tento gastronomický skvost by se nemusela stydět žádná elitní pražská restaurace.

Měkké a šťavnaté maso v kombinaci s výtečnou pepřovou omáčkou a zajímavou verzí bramborové kaše je příkladem relativně jednoduchého jídla připraveného v precizní podobě; jasný kandidát na pozici signature dish.

To ale neznamená, že by ostatní jídla nějak zaostávala. Z předkrmů můžeme doporučit třeba carpaccio z lososa ve špičkové kvalitě "Label Rouge", které je nakrájené na velmi tenké plátky a má jemnou a lahodnou chuť. Výborná jsou pečená kachní játra foie gras, podávaná na karamelizovaném jablku a doprovázená pečenými cibulkami.

Kulajda nakyselo

Příjemně překvapila též odvážná verze kulajdy s hříbky. Polévka má velmi hutnou konzistenci a výrazně kyselou chuť (pro někoho možná až příliš), která se samozřejmě zjemní v okamžiku, kdy rozkrojíte pošírované vejce. A potěšilo také pečené filátko sivenu, které šéfkuchař servíroval s houbovým kubou a lehkou česnekovou omáčkou.

Milovníci plnějších chutí mohou vyzkoušet třeba kuřecí stehýnka marinovaná v černé pivu nebo jehněčí kýtu se švestkovou omáčkou. Konzervativní hosté zase ocení telecí řízek s bramborem a okurkovým salátem. Restaurace je otevřena od středy do neděle, nedaleko podniku je zastávka autobusu, který spojuje Kladno s Prahou.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se