Pečivo, potraviny (ilustrační foto)
Foto: HN – Michaela Hasíková
Rok co rok skončí v popelnicích a na skládkách po celém světě 1,3 miliardy tun jídla v hodnotě 20 bilionů korun. V mnoha zemích už je přitom lze odevzdat do potravinové banky. V Česku se ale firmám víc vyplatí jídlo zlikvidovat než darovat.

Problém, kdy na jedné straně končí potraviny v koši a na straně druhé lidé hladoví, se netýká jen rozvojových zemí. V Česku se vyprodukuje odhadem 729 tisíc tun potravinového odpadu ročně. Desetina obyvatel Česka přitom žije pod hranicí chudoby a dalších 1,7 milionu lidí musí vystačit s příjmem těsně nad ní.

Když se zeptáte šéfa Armády spásy Jakuba Vopeláka, potvrdí, že za jeden jediný den jen v Praze vydají potřebným 1500 porcí jídla. "A lidí neubývá, spíše naopak," uvádí Vopelák.

HN

Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.