Restaurace českého ministra financí Andreje Babiše ve Francii získala jednu hvězdičku ve známém Michelinově průvodci, který hodnotí kvalitu francouzských restaurací. Nové vydání průvodce zveřejnila společnost Michelin v pondělí.  

Babišův podnik Paloma na Azurovém pobřeží navíc průvodce označuje za zvlášť příjemný. Jednu hvězdičku má v novém vydání 504 podniků ve francii. Nově ji obdrželo 57 podniků.

Novým držitelem nejprestižnějších tří hvězdiček se stal šéfkuchař Arnaud Lallement z restaurace L'Assiette champenoise u Remeše ve východní Francii. Nejvyšší počet hvězdiček má ve Francii 27 podniků. Počet je stejný jako loni, protože vedle příchodu L'Assiette champenoise devětatřicetiletého Lallementa byl z důvodu rekonstrukce přechodně uzavřen tříhvězdičkový pařížský restaurant Plaza Athénée.

Gastronomický průvodce Michelin 2014 podle svých webových stránek dále oceňuje 79 restaurací dvěma hvězdičkami, z nichž šest je nových. Průvodce, který se v tištěné podobě začne prodávat 28. února, zdůrazňuje, že 115 restaurací nabízí menu za méně než 30 eur (820 korun).

Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900. Tříhvězdičkový systém zavedl v roce 1933. Tři hvězdy znamenají "výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu", zatímco dvě hvězdičky značí "výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku" a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.

Velká většina podniků v Michelinově průvodci nemá žádnou hvězdičku, ale jsou do něj zařazeny, protože i tak nabízejí dobrou kvalitu. Nepřijatelné restaurace v průvodci prostě nejsou.

Jeden z nejbohatších Čechů Andrej Babiš otevřel luxusní restauraci na jihu Francie loni v městečku Mougins, kde kromě jiných osobností žil věhlasný výtvarník Pablo Picasso. Restaurace dostala jméno Paloma podle nejmladší dcery tohoto španělského malíře. Babišova žena Monika se postarala o vzhled restaurace.

Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. Předloňský průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 udělil poprvé jednu hvězdičku dvěma českým šéfkuchařům, kteří ji obhájili i loni.